İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Görev Tanımı
1. Gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemeler üreten, satan işyerlerini programlar çerçevesinde risk esasına dayalı olarak denetlemek, numune ürünler alarak laboratuvarlarda tahlil ettirmek, bu işyerlerine ait üretim izin dosyalarını kontrol etmek, gıda ve yem sanayi ürünlerinin normlara uygunluğunu denetlemek.
2. Gıda ve yem güvenilirliğini gözeterek tüketiciyi ve halk sağlığını koruyucu tedbirler, Bakanlığın belirlediği esasları ilçe düzeyinde yürütmek.
3. İlçemizde faaliyet gösteren gıda üretim, satış ve toplu tüketim işletmelerinin kayıt işlemlerini yaparak İşletme Kayıt Belgesi düzenlemek.
4. İlçemizde faaliyet gösteren gıda üretim, satış ve toplu tüketim işletmelerinin risk esasına dayalı olarak denetim ve kontrollerini yapmak.
5. İlçe Müdürlüğümüze Alo Gıda 174 Hattı ve telefon, dilekçe vb. yollardan gelen şikâyetlerle ilgili gerekli inceleme ve denetleme işlemlerini yürütmek.
6. Bakanlık/İl Yıllık Kontrol Planları kapsamında, ilçe müdürlüğümüze gelen şikâyetlerle ilgili yapılan incelemelerde ve gerektiğinde rutin denetimler sırasında şüphe duyulan ürünlerden numuneler almak, ilgili laboratuvarlarda gerekli analizler yaptırmak, analiz sonuçlarına göre gerekli iş ve işlemler yapmak.
7. Yem satış ve üretim işletmelerinin kayıt işlemlerini gerçekleştirmek, gerekli denetim ve kontroller yapmak, numuneler almak.
8. Hayvan ve hayvansal ürünlerden insanlara ve hayvanlara geçen (zoonoz) hastalıkların önlenmesi amacıyla ilçe çapında hazırlanan plan, program ve projeler uygulamak, bu kapsamda programla belirlenen hastalıklara karşı tüm ilçede koruyucu aşılama çalışması yapmak.
9. İlçedeki büyükbaş, küçükbaş, tek tırnaklı, kanatlı, kedi -köpek ve arıcılıkla ilgili işlemler (aşılama, küpeleme, kuduz takibi, denetimler, tespitler, sevk işlemleri, ithalat işlemler ile projelerin takibi v.b.) yürütmek ve kurban hizmetleri gerçekleştirmek.
10. Hayvan hastalık çıkış-sönüş ve karantina işlemler, bu konuda İl Müdürlüğü ile koordinasyonu sağlamak.
11. Hayvancılıkla ilgili eğitim ve yayım işlerini yapmak.
12. Klinikler, Ev Ve Süs Hayvanları satış yerler ile ilgili işlemler, kaçak tıbbi ürünlerin denetimini gerçekleştirmek.
13. Hayvan ve hayvansal ürün hareketlerini kontrol etmek.
14. Tarım arazisinde ekili, dikili ve mera gibi bitki alanlarını ve bunların ürünlerinin çiftçi mallarının korunması ve tabii afetlerden zarar gören çiftçilere özel kanunlara göre yardım yapılmasıyla ilgili zarar tespit raporları tanzim etmek.
15. İlçe dâhilindeki bitkilere zarar veren hastalık ve zararlıları ve yabancı otları tespit etmek ve mücadele programlarını hazırlayarak onaylanmış programların uygulanmasını sağlamak. Bu kapsamda tarım arazilerinde hastalık veya zararlı tespitler yaparak, ilaçlama eş ğ ne ulaşan zararlı popülâsyonlarını tespit etmek.
16. Bitki sağlığı ile ilgili karantina hizmetlerini yürütmek.
17. İlçe dâhilinde faaliyette bulunan ilaç bayileri kontrolünü yapmak.
18. Kamu kurumlarını talepler üzerine vatandaşların bitkisel üretim ve hayvancılık alanındaki gelir tespit işlemlerini yapmak.
19. 5403 Sayılı Kanun kapsamında tarım arazileriyle ilgili iş ve işlemleri yürütmek.
20. İlçemizde faaliyet gösteren gübre satış bayilerinin denetim ve kontrollerini yapmak,
21. Çiftçilerin eğitim için yıllık yayım programları hazırlamak ve bu kapsamda, zirai kurslar ve sertifikasyon programları ile eğitim çalışmaları düzenlemek. İlçede tarım, hayvancılık ve su ürünler alanlarında karşılaşılan deney ve araştırmayı gerektiren konu ve problemler araştırma merkezlerine intikal ettirmek.
22. Araştırma, deneme ve çiftçi şartlarında yapılan demonstrasyon sonuçlarına göre çiftçilere tavsiyelerde bulunmak.
23. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulamaya konulmuş olan, mazot desteği, kimyevi gübre desteği, örtü altı iyi tarım desteği, organik tarım desteği, toprak analiz desteği, sertifikalı tohumluk kullanım desteği, yem bitkileri desteği, arıcılık desteği, süt prim desteği, buzağı desteği, kırmızı et desteği ve diğer destekleme işlemlerini yürütmek, bu desteklemelere ait kayıt işlemleri ile arazi ve ahır kontrollerini yapmak,
24. 1380 Sayılı Su Ürünler Kanunu kapsamında yasaklama, denetim ve kontrol hizmetlerini yürütmek.
25. Karaya çıkış noktaları ve su ürünler üretim/satış yerlerini mevzuat kapsamında denetleyip gerekli işlemler uygulamak.
26. Amatör ve Ticari Su Ürünleri avcılığı ile ilgili olarak ruhsat ve belge vermek.
27. 4733 Sayılı Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kanunu kapsamında ilçede gerekli denetimler yapmak.
28. İlçenin, tarımla ilgili istatistiklerini üst kuruluşlarca verilen formlara uygun olarak derlemek, bu kapsamda her ay düzenli olarak ilçemizde yetiştirilen tüm ürünler ile bu ürünlerin üretiminde kullanılan materyalin, pazar fiyatları le perakende satış fiyatlarını tespit ederek TÜİK’ n uygulama sitesine online olarak kaydetmek.